Zes tips om af te rekenen met spam via je WordPress website

Spam: iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken, of het nou via email of via een website is. Wie WordPress gebruikt, wordt bijna dagelijks geconfronteerd met deze ongewenste reclame en omdat je op WordPress websites geen nee-nee sticker kunt plakken, geven wij je een aantal tips zodat je de hoeveelheid spam via en op je website kunt minimaliseren.

Reacties modereren

Installeer je WordPress, dan krijg je er gratis een reactiesysteem bij. Omdat iedereen mag reageren op al je berichten zonder ingelogd te zijn, zal je WordPress al snel volstromen met spam. Afhankelijk van of je al dan niet reacties wenst op je WordPress site, kun je de volgende dingen doen.

Reacties uitschakelen

Wens je geen reacties op je blog? Schakel dan de reacties compleet uit. Ga hiervoor naar Instellingen -> Reacties en verwijder het vinkje bij ‘Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen’. Hiermee schakel je echter alleen reacties uit voor nieuwe berichten, bij oude berichten zul je nog even moeten dubbelchecken of reacties daar ook uitgeschakeld zijn.

Reactieformulier uitzetten

Als toevoeging kun je de toegang tot het reactie-formulier dichtzetten. Daarvoor bestaat een handig trucje: het uitschakelen van het wp-comments-posts.php bestand. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is onderstaande regels toevoegen aan je .htaccess-bestand. Die vind je in de hoofdmap van je WordPress installatie. Let op: Vervang wel even ‘yourwebsite.com’ door je eigen domeinnaam.

# Schakel wp-comments-post.php uit
<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_METHOD} POST
RewriteCond %{REQUEST_URI} .wp-comments-post\.php*
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !.yourwebsite.com.* [OR]
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^$
RewriteRule (.*) ^http://%{REMOTE_ADDR}/$ [R=301,L]
</IfModule>

 Spamfilter bij reacties

Wil je dat je bezoekers wel kunnen (blijven) reageren op je berichten, zorg dan voor een degelijk spamfilter op de reacties. WordPress levert standaard de plug-in Akismet mee. Doorloop de installatie van deze plug-in en ruim driekwart van alle spam via reacties zal worden tegengehouden.

Bescherm formulieren

Bijna iedere website heeft wel een contact-formulier waarmee de bezoeker direct contact kan opnemen met de eigenaar van de website. Velen gebruiken de form-builder in Jetpack, anderen weer de plug-in Contact Form 7. Deze formulieren zijn echter het walhalla voor spammers, zeker als ze ook nog eens geen enkele vorm van bescherming tegen spam hebben. Zorg er altijd voor dat je formulieren voorzien zijn van een controle-stap door bijvoorbeeld de reCaptcha plug-in toe te voegen aan je WordPress website.

Gebruik externe reactie tools

Reactie-systemen van derde partijen bieden vaak een eigen spamfilter en eenvoudige wijze om reacties te beheren. Werk je veel met Facebook? Dan zou je over kunnen schakelen op Facebook Comments. Ben je op zoek naar een complete all-in-one oplossing? Dan is Disqus, LiveFyre of IntenseDebate wellicht de oplossing voor jou.

Verwijder e-mailadressen

Last but not least: verwijder (geschreven) e-mailadressen van de pagina’s en berichten op je WordPress website. Spam-bots scannen complete websites om zoveel mogelijk bestaande e-mailadressen te vinden die ze vervolgens weer kunnen spammen. Heb je een e-mailadres op je contact-, auteurs- of andere informatiepagina staan? Verwijder deze direct of vervang hem door een plaatje met de Email To Image plug-in.

WhatsApp stuur een appje