Weet wat je waard bent en ga niet mee in de freelance prijzenoorlog

Ik heb er zelf ook aan meegedaan: de freelance prijzenoorlog. In tijden van financiële onzekerheid, met een bijna uitgeputte spaarpot, te laat (of helemaal niet) betalende klanten en weinig vastigheid was de verleiding natuurlijk ook erg groot om ja te zeggen tegen opdrachten tegen (of vaak zelfs onder het) bodemtarief en in zee te gaan met klanten die het onderste uit de kan vroegen. Ik sneed mezelf in de vingers en heb bewust de keuze gemaakt om vaarwel te zeggen tegen de wereld van het onderbieden.

Freelance Prijzenoorlog 

Als je als zzp’er wanhopig op zoek bent naar opdrachten en inkomen, stuit je al snel op websites als Freelance.nl. Platforms waar an sich weinig aan schort, ware het niet dat de vaste bezoekers ervan elkaar onbewust tot op het bot uitkleden.

Voor opdrachtgevers die op zoek zijn naar flexibele, vaardige freelancers zijn deze platforms dan ook hemel op aarde: je plaatst een project, geeft aan dat je er haast mee hebt en dat je budget ongeveer eenderde is van de marktprijs. Wanhopige zelfstandige webdesigners duiken op de klus als aasgieren en blijven zakken in hun uurtarieven totdat de opdrachtgever kiest voor de goedkoopste optie.

Tientje Per Uur

Ik heb professionele webdesigners gezien die voor een tientje per uur aan de slag gingen met dergelijke projecten. Een tientje per uur. Daar kan ik heel kort over zijn: dat is nog niet een zesde deel van het minimum uurtarief dat ik momenteel hanteer. Met een uurtarief van 65 euro, wat in mijn branche zeer schappelijk en marktconform is, kan ik mijn kosten dekken en zorgen dat ik mijn zoontje iedere ochtend een bordje pap kan voeren. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat webdesigners voor een tientje per uur rond kunnen komen, laat staan dat ze hun kosten kunnen dekken.

Vaak vraag ik me hardop af waarom er zovelen meegaan in deze cultuur. Toen ik in de studio van Maurice Jager was voor een professionele fotoshoot, kwam dit onderwerp ook ter sprake en we waren het er vrij vlot over eens dat je jezelf kapot maakt als freelancer wanneer je je laat verleiden tot het hanteren van bodemprijzen.

Uurtarief berekenen

Ga er maar eens goed voor zitten en maak maar eens een overzicht van de zaken die jij nodig hebt om je business draaiend te houden. Tel daarbij op dat je natuurlijk ook persoonlijk rond wilt komen, je verzekeringen wilt kunnen dekken en wellicht ook wilt denken aan je pensioen. Dit zijn vier hele globale zaken die opgeteld al aangeven dat je voor een tientje per uur echt niet aan de slag zou moeten gaan.

Ik zal open kaart spelen om aan te geven waarom ik momenteel 65 euro per uur reken voor mijn webdesign en –development diensten. Je zult zien dat wat veel lijkt, eigenlijk best een scherp tarief is.

Zakelijke Kosten

Ik ben web professional en heb een aantal servers in mijn beheer, waar ik maandelijks honderden euro’s voor moet reserveren. Mijn werk doe ik op een laptop (die binnenkort weer aan vervanging toe is), met peperdure maar essentiële softwarepakketten, apps en cloud diensten voor back-up en versiebeheer (want ik kan het me natuurlijk niet veroorloven om werk kwijt te raken).

Op dit punt ligt mijn uurtarief al ruim boven de 30 euro.

Ik huur een werkplek, heb een telefoonrekening, een sterke internetverbinding is voor mij essentieel, ik heb zakelijke lidmaatschappen en licenties, reiskosten, verzekeringen (want je zou maar arbeidsongeschikt worden of een conflict met een klant krijgen) en pensioenpremie. Tot zover mijn zakelijke kosten.

Op dit punt ligt mijn uurtarief ruim boven de 50 euro.

Prive Kosten

Dan heb ik privé natuurlijk ook een leven en om te kunnen werken heb ik een dak boven mijn hoofd, eten en drinken en kleding nodig. Datzelfde geldt voor zowel mijn zoontje als voor mijn vriendin. We willen allemaal gezond en fit blijven. Ik kan echter niet werken als ik ook de taak heb om op mijn zoontje te letten, daarom gaat hij een aantal keer per week naar het kinderdagverblijf: reserveer daar maar een slordige 800 euro voor per maand.

Weet wat je waard bent

We hebben het nu puur over kostendekking: een berekening die ervoor zorgt dat je als zelfstandige ondernemer onderaan de streep niet in de rode cijfers uitkomt. Daar blijft het natuurlijk niet bij: je wilt natuurlijk gewoon winst maken, zodat je iets overhoudt. Zodat je zo nu en dan eens een uitstapje kunt maken, naar de sportschool kan gaan, die kapotte tv kunt vervangen, je vriendin kunt verrassen met een spontane actie of misschien wel een (betaalde) stagiair in dienst kunt nemen om je werkdruk iets te verlichten.

Houd daar dan ook rekening mee in je uurtarief. Bekijk wat jij maandelijks nodig hebt om je priveleven te onderhouden, zodat je de energie hebt om iedere dag met frisse moed aan je werkdag te kunnen beginnen.

Snijd jezelf niet in de vingers

Zorg dat je niet kopje onder gaat aan je eigen uurtarief. Houd rekening met al je kosten, het feit dat je er van moet kunnen leven en het feit dat jij iets kan / biedt dat anderen nodig hebben.

Denk dus twee keer na voordat je ja zegt tegen die quick cash opdracht. Je zult er namelijk alleen maar meer klanten door aantrekken die het onderste uit de kan willen. Kom op voor jezelf, laat je niks wijsmaken en zwicht niet voor de cultuur van het onderbieden.

Ga niet mee in de freelance prijzenoorlog!

WhatsApp stuur een appje