Esomnia heeft besloten een punt te zetten achter Drupal development en zich te specialiseren in WordPress ontwikkeling & ontwerp. De keuze om te focussen op WordPress is gebaseerd op een aantal factoren, die we hieronder zullen toelichten.

WordPress vraag neemt toe, Drupal vraag neemt af

In de afgelopen 12 maanden verdubbelde de vraag voor onze WordPress expertise, tegelijkertijd nam de vraag voor Drupal af. Waar we in 2011 en 2012 nog ruim de helft van onze websites uitrustten met een Drupal CMS, deden we dat in 2013 en begin dit jaar voor geen enkele nieuwe website meer.

WordPress gemakkelijker in gebruik en onderhoud

Dit is niet slechts een gevoel of idee dat in ons hoofd zit, het is tevens de feedback die we van veel van onze klanten krijgen: WordPress werkt eenvoudig, is gemakkelijk te beheren en is voor ons als bouwers een erg fijn systeem om te onderhouden. Door het geïntegreerde auto-update systeem voor het CMS en de plugins, kunnen onze klanten zelf hun WordPress website bijwerken en worden ze niet op extra periodieke onderhoudskosten gejaagd. In combinatie met het one-click-backup systeem in ons nieuwe Esomnia control panel op onze nieuwe server-omgeving, kan er binnen 5 minuten een complete website-backup gemaakt worden en hoeven klanten zich geen zorgen te maken dat er data verloren gaat.

Drupal marktsegmentatie

Op de Drupalmarkt zijn er maar liefst zes kampen ontstaan, die onder te verdelen zijn in drie groepen: zij die met oude versies werken (drupal 4 t/m 6), zij die met recente versies werken (drupal 7 en 8) en zij die met experimentele versies werken (drupal 9). Geadviseerd wordt om met Drupal 7 te werken, maar de Drupal markt is dusdanig gesegmenteerd dat het als bouwer een regelrechte ramp is om de verschillende versies te onderhouden.

WordPress klaar voor de toekomst

WordPress kent dit probleem niet en is door de jaren heen uitgegroeid tot het grootste en meestgebruikte CMS ter wereld. Dat heeft het te danken aan de bovengenoemde gebruikersvriendelijkheid, maar zeker ook aan de grote ontwikkelingen die het in die periode gemaakt heeft. Bovendien is de omvang van de WordPress community — zij die actief bijdragen aan de ontwikkeling van het CMS, de plugins en de themes — inmiddels groter dan die van Drupal.

Ook met de toenemende vraag voor responsive websites die gebruikt kunnen worden in combinatie met mobiele apps, springt Wordpress beter om: er zijn eenvoudige, goed gedocumenteerde API’s beschikbaar waarmee wij als ontwikkelaars in een handomdraai de website kunnen inpluggen op apps voor onder meer iOS en Android.

WordPress workshops en cursussen

De WordPress wereld is er vooral eentje van het ‘zelf doen’ en dat snappen we maar al te goed. In het afgelopen halfjaar is daarmee de vraag voor hands-on cursussen en workshops bij ons exponentieel toegenomen. Bijna iedere maand geven we persoonlijke WordPress Workshops op locatie en vanaf juni wordt er door ons maandelijks een WordPress Groepscursus gehouden in Utrecht.

Geen Drupal ontwikkeling meer, wel support

Esomnia stopt per juni met het (door)ontwikkelen van nieuwe en bestaande Drupal websites. Uiteraard blijven alle bestaande afspraken overeind en leveren we nog tot en met 31 december 2014 support op al onze Drupal websites. De overeengekomen twee jaar garantietermijn (vanaf de originele release-date) op een goed funtionerende website (lees: bugfixes en defecten) blijft tevens van kracht.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog vragen of behoefte aan meer toelichting? Neemt u dan contact met ons op via onderstaande button.

Contact

WhatsApp stuur een appje