Als webdesigner krijg ik veel te maken met de verschillende Content Management Systemen. Zelf ontwikkel ik het meest met Drupal en WordPress, maar ook systemen als Joomla, Invision en Typo3 zijn voor mij niet vreemd. Hoe scoren de verschillende CMSen momenteel eigenlijk? Om dat te weten te komen kijken we naar de CMSen van de best bezochte websites op het web.

WordPress aan de top

In alle segmenten (zowel de top miljoen, de top 100.000 en de top 10.000 websites) is WordPress lijstaanvoerder. In de top 10.000 websites houdt WordPress zelfs een marketshare van bijan 48% over. Dat is fors meer dan de nummer twee in die lijst, Drupal.

Hoe groter de website, hoe meer Drupal.

Een duidelijke trend in de CMS-wereld is het gebruik van Drupal onder de grootste websites. Waar Drupal in de ’top 1 miljoen’ nog op 9,5% uitkomt, zit het in de ’top 10.000′ al op ruim 23%. Daarbij neemt het dus bijna 13% af van het deel dat WordPress voor zijn rekening neem; In beide lijsten staat WordPress op plek 1 en Drupal op plek 2.

De Top Tien

cms-top10K_sites-29aug2011_XL

Zoals gezegd is WordPress ruimschoots lijstaanvoerder, gevolgd door Drupal. Eigenaardig genoeg staat de forumsoftware van vBulletin op de derde plaats. Microsoft is flink aan de weg aan het timmeren met zijn Expression Engine en ook het zeer populaire Joomla! doet het nog steeds erg goed.

Conclusie

Ik heb mijn persoonlijke CMS-voorkeuren puur gebaseerd op een vergelijkend onderzoek dat ik heb gehouden onder een aantal systemen waar ik goede dingen over gehoord had. Dat waren toentertijd WordPress, Drupal, Joomla en Typo3. Die laatste vinden we al helemaal niet meer terug in de lijst, maar de positie van Drupal en WordPress in bovenstaande grafiek is een mooi compliment voor mijn keuze in CMSen.

Bron: Builtwith/Trends

WhatsApp stuur een appje