Jarenlang waren webdesigners maar gefocust op één ding: mooie, glimmende websites en interfaces ontwerpen. Het liefst met oogstrelende 3D-elementen, flitsende grafische transities en diepe kleurovergangen. De dagen van pracht en praal lijken echter geteld: plat, dun en minimalistisch is the way to go!

Google: de stille trendsetter

De minimalistische trend lijkt er eentje te zijn die pas onlangs zijn doorbraak kende nadat Microsoft zijn platte Metro-interface lanceerde en Apple aankondigde iOS7 — zijn vernieuwde mobiele operating systeem — te gaan strippen tot op het bot. We houden echter al jaren van minimalisme en plat design. We genieten er dagelijks van maar we waren ons er alleen nog niet van bewust: Google loopt met het platte design van zijn zoekmachine al bijna twee decennia voor op de concurrentie.

Mind Candy, geen Eye Candy!

De explosieve toename in mobiel internetgebruik, zowel op smartphones als tablets, heeft designers doen nadenken over de essentie van hun ontwerpen. Op het mobiele web willen we snel toegang tot content en daarbij willen we geen ruis op ons scherm: we willen Mind Candy, geen Eye Candy.

De trend: Plat en dun.

Plat, dun en minimalistisch design is een trend waar we de komende jaren nog niet vanaf zijn. Het is een trend die we moeten omarmen, een trend die het belang van de bezoeker voorop stelt. Plat design gaat hand in hand met responsive design en wie leeft volgens de mobile first denkwijze, zal goede vrienden zijn met deze trend. Plat ontwerp is meer dan het verwijderen van alle ruis uit een bestaand ontwerp. Wie plat wil ontwerpen, dient rekening te houden met een aantal ongeschreven regels.

Contrast en kleur

Wil je de leesbaarheid van je (platte) ontwerp opschroeven, dan zul je moeten werken met contrasten. Werk je veel met wit-op-zwart, laat dan je call to action knoppen en andere interactieve elementen tot leven komen door ze te kleuren. Door een sterk kleurenpalet te gebruiken, ziet de bezoeker in één oogopslag hoe jouw interface werkt.

Typografie: Lettertypes en -groottes

Gebruik leesbare lettertypes die overeind blijven bij sterke contasten en in verschillende groottes en diktes. Sans Serif lettertypes zien er over het algemeen het netst uit en lezen fijner dan Serifs. Leesbaarheid is van groot belang: lettertypes kunnen even mooi als frustrerend zijn als ze niet goed worden gebruikt in een plat design.

Durf te schrappen

De kunst van het schrappen beperkt zich niet meer alleen tot de lessen Nederlands op de middelbare school. Durf te schrappen in je design en wees niet bang om elementen uit je ontwerp weg te laten. Je uiteindelijke ontwerp dient uitsluitend te bestaan uit onmisbare elementen.

Focus op content

Last but not least: Content is koning. Zeker in plat design. Content dient niet alleen prominent aanwezig te zijn: het dient de absolute top prioriteit in je ontwerp te zijn. Een plat design valt of staat met zijn content en de layout daarvan. Content is content, niet meer en zeker niet minder. Laat de interface niet in de weg zitten van de inhoud van je design en zorg dat de bezoekers en gebruikers moeiteloos hun opgevraagde content kunnen consumeren.

Plat design in een notendop

Bij plat design ligt de focus op het snel en eenvoudig kunnen consumeren van content. Je maakt deze missie voor je bezoekers een stuk makkelijker door sterke lettertypes te kiezen die overeind blijven onder grote contrasten en in verschillende lettergroottes. Gebruik een duidelijk kleurenpalet en maak onderscheid tussen de content en de interactie in je design. Strip zowel je design als je content totdat er een plat en dun design overblijft.

WhatsApp stuur een appje