Wie anno 2013 nog niet bezig is met een mobiel strijdplan voor zijn website(s) zal een hoop potentiële bezoekers mislopen, wat zich voor de bedrijfswereld direct zal vertalen in teruglopende (online) omzet. Gelukkig realiseren webprofessionals zich dit maar al te goed: het mobiele web verandert en met de mobile first strategie zijn wij er klaar voor.

Het mobiele web

Van oorsprong hebben webdesigners altijd gefocust op het ontwerp voor desktops. Raar is dat natuurlijk niet, want in de eerste tien jaar na de acceptatie van het internet als gemeengoed werd het nieuwe medium bijna uitsluitend op de computer in de huiskamer gebruikt. In de afgelopen vijf jaar is daar echter verandering in gekomen: de smartphone verving de verouderde generaties mobiele telefoons, de tablets braken definitief door en vandaag de dag zijn internetsnelheden via het mobiele netwerk bijna even hoog als thuis.

Zeventien procent van al het internetverkeer komt van mobiele apparaten. Dat is een toename van zes procent in een jaar tijd. Als deze trend doorzet, en daar lijkt het sterk op, dan is het mobiele web binnen drie jaar belangrijker dan het traditionele web. Met die gedachte in het achterhoofd, is de belangrijkste trend op het web van dit jaar ontstaan: mobile first.

Wat is Mobile First?

Je hoeft geen Hogere Wiskunde te hebben gestudeerd om te snappen dat het start- en uitgangspunt bij mobile first ‘het ontwerpen en inrichten voor het mobiele web’ is.

De voordelen van mobile first gaan we bekijken vanuit twee invalshoeken: de bezoeker en de ontwerper.

Mobile First voor de bezoeker

Wanneer een website is ingericht met mobile first als strategie, zal dat voor de bezoeker een positieve ervaring opleveren. Doordat er ontworpen is met het mobiele web als startpunt, zal:

  • De website sneller laden
  • De website op ieder (mobiel) apparaat goed worden weergegeven
  • De belangrijkste content altijd getoond worden

Mobile First voor de ontwikkelaar

Wie als designer of ontwikkelaar mobile first zijn hoogste prioriteit maakt, zorgt ervoor dat de gebruiker de best mogelijke weergave van de website voorgeschoteld krijgt. De ontwerper zal:

  • Een eenvoudiger ontwerpproces gaan hanteren
  • De content altijd als eerste prioriteit zien
  • Slechts één website hoeven ontwerpen (geen extra tablet- of smartphone-versies meer!)

Hoe begin je met Mobile First?

Wil je meer weten over mobile first, dan is er een mooi boek beschikbaar door bedenker Luke Wroblewski.

Wie mobile first meteen wil toepassen, kan een kijkje nemen bij Foundation 4 van ZURB.

Volgende week bespreken we op Mobile Monday het responsive design framework Foundation uitgebreid op ons blog.

WhatsApp chat