Vorige week namen we op WordPress Wednesday een kijkje in de keuken van WordPress 3.6: de nieuwste update van WordPress. Deze week geven we je iedere webdeveloper of startende WordPresser een handig overzicht van de tien WordPress plugins die in onze WordPress-websites onmisbaar zijn.

301 Redirects

Negen van de tien keer leveren we websites op die oude websites vervangen. Daarbij is het natuurlijk van groot belang dat oude, populaire links geen vieze 404-errors uitspugen. Met Eggplant 301 Redirects kun je in WordPress je oude belangrijke links ingeven en die met een nette 301-code laten doorverwijzen naar de nieuwe pagina, zodat ook Google kan zien wat de nieuwe locatie is van je content. Zo verlies je geen waardevolle links bij Google en kunnen je bezoekers gewoon hun oude bookmarks blijven gebruiken.

TIP: Laat Google Analytics een lijst (csv) uitdraaien van de 50-1000 — afhankelijk van de hoeveelheid content op je oude website — best scorende c.q. populairste pagina’s die je vervolgens met de WordPress plugin koppelt aan nieuwe pagina-URLs.

Edit Flow

Het inrichten van een goede Content Management Workflow kan een lastig onderdeel zijn bij de opbouw van je WordPress website. Van WordPress krijg je maar drie post-statussen (concept, wachtend en gepubliceerd) en vaak heb je er meer nodig. Edit Flow geeft je een complete workflow cadeau, met nieuw statussen als pitch, in progress en assigned; zodat je ook met een redactioneel team content kan klaarzetten. Daarnaast komt Edit Flow met een erg handige Content Kalender waarin je kunt zien voor wanneer je content gepland staat (als je de publicatiedatum hebt ingevuld). Voor de grote teams is het zelfs mogelijk om notificaties uit te sturen per email bij content updates. Handig!

Google Analytics Dashboard

Wil je jezelf een hoop tijd besparen bij het checken van bezoekersgegevens via Google Analytics, dan installeer je het Google Analytics Dashboard. Daarmee krijg je direct een overzicht van de data die Google voor je verzamelt, zonder dat je daarvoor iedere keer de moeite moet nemen om in te loggen bij Google. Check wel even dit filmpje dat laat zien hoe je een API key kan aanvragen bij Google, anders zal de plugin niet werken.

Relative Image URLs

Als je je nieuwe WordPress website op een preproductie-omgeving test voordat ‘ie gelanceerd wordt (wat erg verstandig is) dan wil je natuurlijk niet dat WordPress de links naar je plaatjes opslaat inclusief de domeinnaam of het IP-adres van de testomgeving. Relative Image URLs biedt hier de uitkomst: deze plugin slaat al je image links relatief op (zonder domeinnaam dus), waardoor alle plaatjes gewoon blijven werken zodra je WordPress installatie gekopieerd wordt naar de productie-omgeving.

Rich Text Tags

WordPress komt met een eenvoudige rich text editor voor zijn pagina’s en posts, maar deze fijne editor is niet geactiveerd voor de beschrijvingen van categorieën en tags. Zonde, want het kan erg van pas komen om daarvoor mooie HTML-opmaak te kunnen gebruiken. Als je Rich Text Tags installeert, zorgt deze WordPress plugin ervoor dat de rich text editor ook aanstaat bij tags en categorieeën. Problem solved!

Short URL

Ben je van plan om je nieuwe posts via Social Media te verspreiden, dan is het wel zo makkelijk om mooie, korte URLs beschikbaar te hebben. Standaard biedt WordPress de ?p=123′ en ‘dit-is-de-url-van-de-pagina’-structuren, maar die zijn beide niet bepaald handig voor verspreiding via Twitter, Facebook en LinkedIN. Gebruik daarom gewoon de Short URL plugin en je krijgt voor iedere pagina/post een URL met 5 karakters (aantal karakters is aan te passen).

Simple Custom Post Types

De gemiddelde webredactie kan al niet meer zonder ze: de Custom Post Types. In WordPress kun je nieuwe post types toevoegen, zodat je bijvoorbeeld je blog posts gescheiden kunt houden van je portfolio pagina’s, foto albums of kalender items. Het toevoegen van zo’n Custom Post Type vergt echter een beetje php-kennis en het nodige geduld. Simple Custom Post Types neemt die zorg bij je weg, door je in het WordPress CMS de mogelijkheid te geven om eigen post types te definiëren. En er komt geen regel code aan te pas!

Social

Om het bereik van je WordPress website te vergroten, ben je waarschijnlijk van plan om je nieuwe content via Social Media kanalen te verspreiden. De Social plugin legt een koppeling tussen de populairste kanalen (Facebook en Twitter) en jouw WordPress website, waardoor je al je nieuwe posts met 1 druk op de knop kunt verspreiden via Facebook en Twitter. De plugin werkt zelfs in combinatie met scheduled posts (ingeplande posts) en kan dus automatisch Tweets en Status Updates de wereld insturen.

Fijne bijkomstigheid van de Social plugin is, dat deze er ook nog eens voor zorgt dat de reacties op je posts — via Facebook en Twitter  automatisch worden gekoppeld aan je WordPress comments. Zo krijg je een mooie social stream in je comment gedeelte.

Super Cache

In veel gevallen is het nuttig om de laadtijden van de pagina’s op je WordPress website te verkorten. Hiervoor is de zogenaamde cache-techniek uitgevonden: WordPress slaat lokale versies van je pagina’s op en hierdoor laden de pagina’s veel sneller voor je bezoekers. Er zijn tig cache-plugins op de markt voor WordPress, maar wij komen telkens weer uit bij WP Super Cache. Ongeacht de mogelijkheden op je webserver, biedt deze plugin namelijk altijd een significante verbetering in prestatie en snelheid van je website. Lees wel voor installatie even goed de FAQ van de plugin door, zodat je precies weet hoe je moet opstarten met WP Super Cache.

WordPress SEO

Last but zeker not least: WordPress SEO van Yoast. Vorige week lieten we zien hoe je een mooie snippet kunt samenstellen voor Google, zodat je pagina’s altijd mooi uitkomen in de zoekresultaten. De plugin van Yoast kan dit alles compleet voor je uit handen nemen en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld title- en meta-tags automatisch te laten genereren. Zelfs voor de grootste WordPress leek is deze plugin goed te begrijpen en het resultaat zal direct merkbaar zijn bij Google.

De perfecte WordPress basis

Deze tien WordPress plugins zullen een perfecte basis leggen voor een complete WordPress website. Van SEO tot prestaties, van Social Media tot Workflows: overal is aan gedacht.

Succes met het opzetten van je WordPress website!

 

WhatsApp stuur een appje