Deze maand kwam de langverwachte WordPress upgrade naar versie 3.6 uit. Deze kreeg de naam Oscar mee, vernoemd naar jazzpianist Oscar Peterson. Er zijn tientallen redenen te bedenken waarom je je WordPress website zou moeten upgraden naar deze nieuwste versie, wij schijnen ons licht op de vijf vernieuwingen die voor ons het meest betekenen. De complete lijst met changes in WordPress 3.6 vind je hier.
Slimme Autosave
De autosave feature in WordPress heeft iedereen wel eens uit de brand geholpen. Met de Oscar update heeft WordPress de autosave nóg beter gemaakt: hij slaat niet alleen automatisch tussentijds op, je kunt nu ook soepeltjes verder gaan waar je gestopt bent.
Post Locking
WordPress zelf noemt het in één adem met de vernieuwde autosave, maar deze toevoeging verdient zijn eigen vermelding. Post Locking zorgt ervoor dat je elkaar niet onbedoeld in de weg kunt zitten wanneer je posts aan het aanpassen bent. Wanneer een post door een tweede user geopend wordt, krijgt deze een melding dat de post gelockt is. Daarnaast laat WordPress nu ook in het posts-scherm zowel zien dat een post aangepast wordt.
Revisies
Met enige regelmaat komt het voor dat je een vorige versie van een post wilt terugzetten, daarvoor is het revisie-systeem uitgevonden. Bij Oscar is het gehele revisie-systeem opnieuw vormgegeven, met een nuttige timeline-functie als beste toevoeging. Nu hoef je dus nooit meer bang te zijn dat je de verkeerde versie terugzet. Handig!
Menu Editor
Wanneer je duizenden pagina’s en posts hebt, honderden tags en vijf verschillende post types, kan het aanpassen van een menu in WordPress een flinke klus zijn. Dat vonden ze bij WordPress ook en daarom hebben ze in versie 3.6 de Menu Editor vernieuwd.
Aan de linkerkant van de editor zijn de blokken met posts per post type, categorieën en tags nu samengevoegd in een accordion (zie plaatje: ‘1’). Daardoor neemt het niet meer zoveel ruimte in je scherm in en hoef je niet meer te scrollen wanneer je op zoek bent naar een bepaald post type. Echter, wanneer je een lang menu hebt, moet je nog altijd wel terug naar boven scrollen om links toe te voegen. De accordion met links scrollt namelijk niet met je mee. Wellicht pakt WordPress dit in een toekomstige versie nog mee als aandachtspuntje, een klein begin hebben ze al gemaakt door bij iedere menulink ‘verplaats-knoppen’ neer te zetten (zie plaatje: ‘2’). Een derde toevoeging is de optie om automatisch toplevel pagina’s toe te voegen aan een menu, ook dat kon nog wel eens flink gaan schelen in onderhoudsuren (zie plaatje: ‘3’).
Media
Met nieuwe shortcodes, upload-opties en embed-functies maakt WordPress het vanaf versie 3.6 een stuk gemakkelijker om jouw favoriete mediabestanden in je content weer te geven. WordPress zelf omschrijft het als ‘native support for audio and video’, wat simpelweg inhoudt dat je geen plugins meer nodig zult hebben om een mp3’tje te kunnen laten afspelen in je posts. Je krijgt er zelfs een preview bij in het media-scherm en doormiddel van de nieuwe audio en video shortcodes kun je op eenvoudige wijze je mediabestanden toevoegen aan je pagina’s.
Meer info over ‘Audio / Video support in core’ vind je hier.
Mislukte Uploads
De nieuwe media features zijn erg fijn, vergeet alleen niet om de volgende regel aan je wp-config.php toe te voegen, want het kan zijn dat je media uploads anders mislukken.
define( 'UPLOADS', 'wp-content/'.'uploads' );
WordPress 3.6
Al met al is de upgrade naar WordPress 3.6 zeker de moeite. Met de nieuwe Media support, verbeterde revisies en post locking en vernieuwde menu-editor is WordPress 3.6 wederom een flinke stap vooruit. Upgraden dus!