WordPress roadmap doorleest of simpelweg 0.1 optelt bij 3.9, kan zien dat er een flinke major release aan zit te komen voor ’s werelds meest populaire CMS. Het is pas twee maanden geleden dat versie 3.9 op de markt kwam, maar WordPress 4.0 staat al op de planning voor eind augustus. Maar is versie 4 eigenlijk wel zo’n grote upgrade vanaf versie 3.9?

WordPress 4 is stiekem WordPress 3.10

Sinds 3.x hanteert men achter de schermen bij WordPress een zogenaamde release cycle van 4 maanden. In die periode wordt een selectie gemaakt van veelgevraagde nieuwe features, bugfixes en enhancements. Die selectie wordt verwerkt en aangeboden aan developers voor test-doeleinden. Aan het eind van de cycle wordt er 0.1 opgeteld bij het versienummer en komt de nieuwe versie van WordPress beschikbaar. Dit cirkeltje gaat ook op voor WordPress 4: daarmee is versie 4.0 simpelweg een nieuw versienummer en geen compleet nieuwe, baanbrekende upgrade van het systeem. Versie 4 staat in de planning voor de laatste week van augustus, 27 augustus om precies te zijn. De eerste testversie zal aan ontwikkelaars worden aangeboden op 2 juli.

Nieuwe features in WordPress 4.0

Op het moment van schrijven, is ontwikkeling van versie 4 ongeveer halverwege (47% afgerond). We hebben het dan voornamelijk over gerepareerde bugs en kleine verbeteringen (enhancements), maar er staan natuurlijk ook een paar grote vernieuwingen op de rol voor WordPress 4.

WordPress API (WP API)

Integratie van WordPress met een mobiele app voor smartphones en tablets verloopt nu nog via plug-ins. Een van die plug-ins zal worden geïntegreerd in WordPress 4: WP API. Daarmee wordt het voor iedere ontwikkelaar in één klap mogelijk om WordPress websites te gebruiken als basis voor mobiele applicaties, zonder daarvoor op zoek te moeten gaan naar plug-ins van derde partijen. Data wordt uitgelezen in het populaire json-formaat, dat erg lekker samenwerkt met bijvoorbeeld javascript / jquery. Die combinatie heeft al vele harten van developers gewonnen in de afgelopen jaren en deze ontwikkeling kunnen we alleen maar toejuichen.

Front End Editor

Nooit meer de achterkant van WordPress in om kleine wijzigingen in teksten op je blog of in je pagina’s aan te brengen: dat is het doel van de gloednieuwe Front End Editor. Met één muisklik zal het mogelijk worden om tijdens het browsen door je website een stuk tekst, titel of plaatje aan te klikken en die vervolgens aan te passen zonder tussenkomst van de back-end van het CMS. Dat gaat een hoop tijd schelen, mits je theme dit ondersteunt natuurlijk.

Media Grid

De alom geprezen media browser van WordPress laat toch hier en daar nog wat steken vallen. Met name de weergave van de geüploade plaatjes kan nog wel eens onoverzichtelijk en traag zijn en daar hoopt het nieuwe media grid verandering in te brengen. Momenteel zit deze toevoeging nog in de ontwerpfase, maar verwacht wordt dat het eind augustus onderdeel zal zijn van WordPress 4.

Admin Help

Het kan in WordPress soms even zoeken zijn om een onderdeel of feature van het admin panel te vinden in het CMS. In versie 4.0 van WordPress hoopt men daar verandering in te brengen door een compleet vernieuwd Admin Help systeem in te bouwen met verbeterde tooltips en toelichtingen.

Meer info over WordPress 4.0

Meer info over WordPress 4.0 vind je op de website van WordPress. Hier is het release schedule in te zien, hier kun je bekijken welke bugs er gefixt zijn of nog moeten worden en hier

WhatsApp stuur een appje