Toen Adobe in 2005 het bedrijf Macromedia overnam, kreeg het een aantal populaire producten erbij in zijn catalogus. Eén van die producten is Flash, een applicatie waarmee grafische elementen geanimeerd kunnen worden. Met Flash dacht Adobe een gouden toekomst tegemoet te gaan, maar binnen tien jaar na de overname lijkt Flash met uitsterven te worden bedreigd. Op deze Trendy Thursday leggen we haarfijn uit waarom we Adobe Flash voorgoed vaarwel zullen gaan zeggen.

Plug ‘n’ Play

Steeds meer gaan we er in ons dagelijks internetgebruik vanuit dat alles vanzelf gaat. We zijn het opzoeken, installeren en updaten van plugins zat en willen websites bezoeken zonder daar moeite voor te hoeven doen. Flash is een product van Adobe en maakt dan ook geen deel uit van de standaard-elementen van een webbrowser. In een wereld van smartphones en tablets is Adobe Flash hierdoor een pain in the ass, bovendien zijn er inmiddels al veel betere alternatieven op de markt.

Betere alternatieven

Met Adobe Flash kun je menu’s, pagina’s, foto-slideshows en andere grafische elementen animeren. Dat is natuurlijk erg fijn, maar datzelfde is al geruime tijd mogelijk met technieken waarvoor je geen Flash plugin hoeft te gebruiken. De doorbraak van JQuery en de aanstaande acceptatie van HTML5 — in combinatie met CSS3 — hebben ervoor gezorgd dat het overgrote deel van de functionalteit van Flash op een eenvoudigere wijze is te implementeren.

jQuery

jqueryAl sinds 2006 wordt er gebouwd aan de cross-browser javascript library jQuery. Doordat Javascript al jaren breed ondersteund wordt in alle grote webbrowsers, hoef je als bezoeker geen moeite te doen om bijvoorbeeld geanimeerde menu’s, foto-slideshows en pagina-transities te kunnen zien. jQuery is plug ‘n’ play en is voor iedere webbouwer gemakkelijk onder de knie te krijgen. Wanneer jQuery gebruikt wordt in combinatie met HTML5, opent een hele nieuwe wereld van mogelijkheden.

HTML5

html5Eind 2014 zal HTML5 definitief goedgekeurd worden als de nieuwe markup-standaard op het web. Met HTML5 krijgen we de mogelijkheid om veel van het zware animatiewerk gewoon door de browser te laten doen.

De bedoeling is dat het object element vervangen wordt door onder meer <canvas>, <video> en <audio>; elementen die stuk voor stuk native ondersteuning bieden voor mediaformaten en schaalbare graphics als SVG. Het <canvas> element kan zelfs complete (2D) rendering voor zijn rekening nemen.

Goodbye Flash!

Het lijkt er dus sterk op dat Flash op termijn tot het verleden zal behoren en daar kunnen we niet rauwig om zijn, want met jQuery en HTML5 in onze toolbox hebben we Flash niet meer nodig.

Meer info

Meer weten over de besproken technieken? Check de links hieronder:

 

 

 

WhatsApp stuur een appje