Het is een essentieel deel van je missie om meer verkeer naar je website te krijgen: De Facebook Like button. Plaats hem op je pagina’s en met één druk op de knop staat je pagina op de facebookpagina van je bezoeker.

FB_XD_FRAGMENT

Vol verwachting open je je Google Analytics en bekijkt welke pagina’s het meest bekeken zijn in de eerste maand van de ‘lancering’ van je like-button. Tot je grote verbazing zie je een hele rij dubbele pagina’s staan. Je frontpage scoort nog steeds het beste, maar staat er nu dubbel in. Ook achter je landingspagina voor nieuws (/nieuws/?fb_xd_fragment) staat opeens het vreemd ogende ‘fb_xd_fragment’. Een facebook-bug, zo blijkt. Foutje, bedankt. Gelukkig is er een legio aan oplossingen, ik zal mijn favoriete oplossing hieronder uitleggen.

De oplossing

Mijn favoriete oplossing om de ‘dubbele’ pagina’s samen te voegen, is doormiddel van een aanpassing in de htaccess file. In dit bestand regel je bijvoorbeeld redirects en rewrites (bij gebruik van mooie urls).

Door de onderstaande twee regels bovenaan je htaccess bestand te zetten, zorg je dat al het inkomende verkeer met het ?fb_xd_fragment in de link, worden doorverwezen naar diezelfde link zònder het fb_xd_fragment.


#Redirect For Added FB FragmentRewriteCond
%{QUERY_STRING} ^fb_xd_fragment=.*$
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.nl\/$1? [R=301,L]

Een simpele, snelle oplossing. Vergeet niet om www.domeinnaam.nl te veranderen in jouw domeinnaam.

WhatsApp stuur een appje