Als zelfstandige ondernemer is het belangrijk om inspiratie op te doen, zowel binnen als buiten je vakgebied. Omdat freelancers steeds meer afhankelijk zijn van online geworven klanten, hebben we op deze Freelance Friday een lijst samengesteld van de acht weblogs die niet mogen ontbreken in de favorietenlijst van de ZZP’er.

Abduzeedo

Abduzeedo — het geesteskindje van de Braziliaanse designer Fabio Sasso — is een blog dat bol staat van de interessante tutorials en wallpapers. Wanneer je echter rondkijkt bij de inspiration, valt je mond pas echt open: bijna dagelijks worden er mooie artikelen gepubliceerd, overladen met de meer inspirerende overzichten van — veelal gethematiseerde — grafische vormgeving.

Frankwatching

Frankwatching staat in het teken van de (online) trends, maar is veel meer dan dat. De Nederlandstalige community — die bestaat uit plusminus 400 actieve auteurs — die het crossmediale platform voedt, doet dat inmiddels niet meer alleen in de vorm van artikelen. De afgelopen jaren zijn namelijk ook de Jobs, Trainingen en Webinars een serieus onderdeel van Frankwatching geworden.

Income Diary

Het door Michael Dunlop in 2009 opgerichte Income Diary probeert voor ondernemers een zo compleet mogelijke hulp te zijn, zowel online als offline. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen starters of doorgewinterde experts. Zelfs degenen die beter leren uit een boek of van een cursus op DVD, zijn bij Income Diary aan het goede adres.

Marketingfacts

Marketingfacts bestaat alweer ruim tien jaar. Toen Marco Derksen in 2002 startte met het marketingblog had hij waarschijnlijk niet durven denken dat zijn Marketingfacts drie jaar later alweer twee prestigieuze web-awards op zak zou hebben. Het team van 200 bloggers voorziet duizenden Nederlanders en Vlamingen van hun dagelijkse portie marketingfeitjes.

Mashable

Alle laatste technologie-nieuwtjes en social media trends vind je bij Mashable; de grootste onafhankelijke nieuwssite  — gericht op de digitale cultuur van vandaag de dag — ter wereld. Mashable schotelt zijn 20 miljoen unieke maandelijkse bezoekers dagelijks het meest complete overzicht voor van alles wat op dat moment hot is.

Moz

Goed scoren in de (Google) zoekresultaten is voor iedere ondernemer van groot belang. Dat snappen ze bij Moz maar al te goed, want het zoekmachine-optimalisatie weblog dat bekend werd onder de naam SEOmoz, groeide in no-time uit tot het meest invloedrijke platform in zijn niche . Binnenkort gaan de deuren open voor Moz Analytics, dat voorlopig nog invite-only is.

Problogger

Of hij daadwerkelijk de allereerste professionele, zelfstandig ondernemende blogger is, zullen we nooit weten. Wat we wel weten is dat Darren Rowse al meer dan tien jaar bouwt aan Problogger: zijn zeer uitgebreide weblog over de kunst van het bloggen (en hoe daar inkomsten mee gegenereerd kunnen worden). Met de kennis die hij vergaarde, zette hij niet alleen een van de meest succesvolle weblogs op; Rowse geeft regelmatig seminars, is een frequente spreker op conferenties en heeft daarnaast een boek uitgebracht over het professioneel bloggen.

Smashing Magazine

Wanneer de termen webdesign en blog in dezelfde zin gebruikt worden, valt de naam Smashing Magazine bijna altijd. De schrijfstijl van de schrijvers bij Smashing Magazine zorgt ervoor dat ieder artikel — technische én informatieve artikelen — voor zowel de leek als de kenner te begrijpen zijn. In september brengt het van origine Duitse weblog alweer zijn vierde boek over webdesign uit, dat de titel ‘A New Perspective On Coding’ zal dragen.

WhatsApp stuur een appje